Voorbeschouwing Amstelbeker 2016

De Amstelbeker 2016 belooft een strijd om iedere centimeter te worden. Tot groot genoegen van de organisatie liggen er roeiers op het water die goed waren voor Olympisch eremetaal in Rio de Janeiro. Samen met ander gevestigd en aanstormend talent strijden zij voor de eer van eigen vereniging. Ook bij de burgerroeiverenigingen verschijnen ex-internationals en succesvolle junioren aan de start. Juist dat vinden wij tekenend voor de kracht van het Nederlandse roeien. Precies waar het bij de Amstelbeker om gaat: verenigingsroeien.  In 2015 werd de zowel strijd om de Palmbeker als de strijd om de Fortunabeker beslecht in het voordeel van de Amsterdammers. Maar dit jaar ligt alles weer open. De organisatie staat te trappelen!

Dames burgerroeiverenigingen
Van de acht die in 2015 de Fortunabeker wist te winnen keren slechts drie roeisters en de stuurman dit jaar terug in de Hoop-acht. Ze zullen alles op alles moeten zetten want er liggen respectabele tegenstanders onder de Berlagebrug. Willem III vult haar boot voor een groot deel met internationaal roeiende junioren. Ook de stuurman is nog scherp van de Coup de la Jeunesse en zal ervoor zorgen dat zijn roeisters niks weggeven. De damesacht van RIC wordt voorgeslagen door twee dames van het 2020-project, aangevuld met een stel fitte junioren. Hoe dan ook, de strijd om de Fortunabeker belooft een boeiende te worden.

Dames studentenroeiverenigingen
Het niveau bij de damesstudenten ligt bijzonder hoog. Olympiërs Ilse Paulis, Karien Robbers (Nereus), Maaike Head (Skadi), Nicole Beukers (Njord), Chantal Achterberg (Proteus), Carline Bouw en Lies Rustenburg (Skøll) zullen hoogst persoonlijk laten zien wat hard roeien is. In de races over 750 meter is er weinig tijd voor tactiek dus er zullen felle en spannende wedstrijden worden gevaren. Kanshebbers? Qua internationale ervaring lijkt Nereus favoriet. Maar ook Proteus, Skadi en Skøll zijn op papier sterke ploegen. Bij wie pakt de mix van toproeiers en jong aanstormend talent het beste uit?

Heren burgerroeiverenigingen
Bij de heren burgerroeiverenigingen zijn Viking, de Maas, het Spaarne en de Hoop de vaste deelnemers. De organiserende vereniging was vorig jaar goed voor de Palmbeker. Maar er zijn kapers op de kust. De mannen acht van het Spaarne wordt voorgeslagen door toptalent Bram Schwarz. Aangevuld met talentvolle junioren en oud internationals zoals Olympiër Jochem Verberne. Een prachtige mix van junioren en veteranen, zoals we dat op de Amstelbeker maar al te graag zien. Dat geldt ook zeker voor de mannen van Viking en de Maas, waar succesvolle junioren mixen met oud-studentenroeiers. Spannend wordt het zeker.

Heren studentenroeiverenigingen
De heren studenten houden wel van een wedstrijd; met 17 inschrijvingen is dit het drukst bezette veld van de Amstelbeker. Vorig jaar was Nereus de sterkste en is dit jaar wederom favoriet. Dat de 750 meter de ‘Henley-acht’ wel ligt, bewezen ze dit jaar op de Heineken Roeivierkamp. Tegenstanders? De acht van Laga is nog goed op elkaar ingespeeld, gezien de ploeg begin deze maand startte op het FISU-WK. De mannen uit Delft worden jaarlijks als een van de favorieten getipt, maar de Palmbeker ging nog nooit mee naar Delft… Vorig jaar maakte Orca een sterke indruk met een plek in de A-finale. Zij keren terug met een bijna ongewijzigde opstelling.

Zorg dat u er zondag bij bent om de ontknoping the zien!