Uitslagen Amstelbeker 2021

Op zondag 26 september 2021 vond de elfde editie van de Amstelbeker plaatsvinden. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie was een wedstrijd in zijn volledigheid georganiseerd. Heel roeiend Nederland was afgereisd naar Amsterdam om te strijden voor de Fortuna- en Palmbeker. Ook was het weer mogelijk om, als toeschouwer naast de kant of op een borrelboot, de wedstrijd van dichtbij mee te maken. Met circa 340 deelnemers en meer dan 900 toeschouwers aan de kant en op boten op het water was het een geslaagde dag. Eveneens was er voor thuisblijvers, na groot succes van vorig jaar, weer een livestream te bewonderen die meer dan 2700 unieke kijkers trok. Door middel van 4 camera’s, waaronder een zelfstabiliserende camera aan boord  van een motorboot konden zij gedeeltelijk meevaren met de wedstrijd. Zo dicht bij het roeigeweld en opspattend water kon men de wedstrijd online volgen! Dit is de link naar YouTube om (uw favoriete race via) de livestream terug te zien.

In het studenten dames veld was Nereus de favoriet en won met meer de een bootlengte van hun stadsgenoten in het helderrood. Bij de heren verliep de wedstrijd anders. Na een harde snoek in de halve finale moest een van de favorieten, Nereus, met een gebroken rigger terug keren naar de Amsteldijk 130. Zij moest toekijken hoe Triton, met een spannende race tegen Njord, er dit jaar met de winst vandoor ging in het studenten heren veld. De algemene heren en dames velden waren dit jaar flink uitgedund. De oplossing: best-out-of-three varen. In het heren veld was de Hoop te snel voor het Spaarne en nam wederom de Palmbeker mee naar huis ten koste van Triton. In het dames veld was Willem III de snelste en nam tevens ook de Fortunabeker mee naar de Jan Vroegopsingel.

Deze editie van de Amstelbeker was niet alleen de tweede lustrum editie maar ook de eerste wedstrijd sinds eind 2019 die in vol ornaat georganiseerd kon worden. De organisatie heeft van te voren gesteld aan alle coronamaatregelen te willen voldoen, terugkijkend kunnen wij concluderen dat dit gelukt is. Wij zijn erg blij dat we de proef op de som hebben mogen nemen en dit evenement in goede banen hebben kunnen leiden waarbij de deelnemers en toeschouwers hebben genoten van een mooie dag roeien. Wij kijken er dan ook naar uit om u volgend jaar weer in grote getale te ontvangen.

Wij willen graag alle roeiverenigingen aan de Amstel en de sponsoren bedanken die mee hebben geholpen! Met hun hulp is de wedstrijd mogelijk gemaakt.